top of page
Zoeken
  • Corien

Vind de juiste therapeut

Bijgewerkt op: 11 dec. 2021

Er zijn veel therapeuten en veel verschillende stromingen. Hoe weet je nu welke therapeut geschikt is?


Als je eenmaal hebt besloten dat je ondersteuning nodig hebt, kom je bij het volgende dilemma; Welke therapeut is dan geschikt? Welke methode is dan voor jou/jullie geschikt? Ga je naar een instelling of zoek je een praktijk van een ZZP-er? Kies je dan eentje die in de buurt is of liever verder bij je vandaan?


Hulp zoeken bij het zoeken van een therapeut?

Hulp zoeken bij jouw zoektocht? Zie hier, mogelijk wederom een drempel; Ga je openheid geven over het feit dat je op zoek bent naar een therapeut?

Ik weet maar al te goed dat, als je openheid geeft over je zoektocht, anderen met opmerkingen, vragen en/of met hun eigen ervaringen op de proppen komen, terwijl jij alleen maar advies wil over een geschikte therapeut. Toch werkt het, naar mijn mening, het beste om advies te vragen aan mensen die je vertrouwt. Vraag hen of ze iemand kennen en wat de reden is dat zij juist deze therapeut aanbevelen. Zo kom je erachter wat de beweegredenen van de anderen zijn en of dit beweegredenen zijn die ook bij jou passen. Als ze dan met veel vragen of adviezen over andere zaken komen, kan je twee dingen doen; even ademhalen en het maar ondergaan, wetende dat dit vanzelf weer overgaat, of aangeven dat je hoofd te vol zit op dit moment en dat je het er nu even niet bij kan hebben, echter vriendelijk bedankt...

Wat je ook kan doen, is naar je huisarts gaan. Zij/hij heeft een overzicht van de sociale kaart zoals dat heet. En een beetje slimme ZZP-therapeut ( zoals ik ..) heeft zijn/haar visite kaartje en/of flyer bij elke huisartsenpost gelegd en contact gemaakt met huisartsen in de omgeving.


Het is domweg luisteren naar je gezond verstand en je onderbuikgevoel.

Eenmaal de stap gemaakt


Pluis het internet af, lees de sites en volg je gevoel. Welke taal gebruikt deze therapeut? Wat is de sfeer van de site? Hoe welkom voel je je? Zeker belangrijk is ook of de therapeut is aangesloten bij een vakvereniging, zoals ik lid ben van de NVRG ( Nederlandse Vereniging Relatie en Gezinstherapie) en EFT ( Emotionally Focused Therapy). Door het lidmaatschap weet je als lezer, dat de therapeut een gedegen opleiding heeft moeten volgen en dus een solide achtergrond en basis heeft.

Heel veel papieren/kwalificaties betekenen niet per definitie een betere therapeut. Er zijn collega's die veel meer opleidingen genoten hebben dan ik, waar ik veel respect voor heb vanwege hun kennis, maar waarbij ik zie dat ze moeite hebben met het persoonlijk afstemmen op de ander, waardoor ze uiteindelijk als therapeut helaas de plank misslaan. Ook zie ik collega’s die geen/minder papieren hebben en vanuit hun eigen ervaring een praktijk als coach hebben opgezet. Sommigen van hen hebben inderdaad genoeg levenservaring en van nature kennis van zaken. Zoals bijvoorbeeld over veiligheid, positionering, hebben een nuchtere kijk, scherp analytisch vermogen, inzicht in zichzelf, relativeringsvermogen en humor. En ze weten dit alles goed af te stemmen op wat jij als cliënt nodig hebt. Maar sommigen van hen zijn ronduit gevaarlijk; Zij zijn zelf nog belast met pijn en een onvervuld verlangen naar erkenning waardoor de therapie niet over jou gaat, maar over hen.

Hou me ten goede; er is meer tussen hemel en aarde dan wat wij gewaarworden, en onbewust spelen veel meer zaken mee dan ook ik kan bedenken. Maar om via een opstelling met mede cursisten, die je een halve dag kent, te weten willen komen waarom je last hebt van tandvleesontsteking en dan te horen krijgen dat dit komt omdat je moeder verliefd was op een ander toen jij 2 jaar was, gaat mij echt te ver. ( Stukje persoonlijke beleving hierin Corien? Eeh...Yep...Echt waar, ik heb het niet bedacht...)

Maar misschien past deze manier van werken zoals het bovenstaande voorbeeld wel bij jou. Natuurlijk, dat kan! Dan moet je alleen niet bij mij zijn.


Ten slotte


Je zal een gok moeten wagen, soms zit je al snel goed, soms is het niks. Geef niet op! Check of de therapeut echt contact met jou maakt op een manier die bij jou past. Voel je je welkom, luistert de therapeut naar wat je zegt, is deze therapeut sterk en stevig genoeg, voel je je vrij en op je gemak? ( Voor zover dat kan, naast de mogelijke spanningen) Het is domweg luisteren naar je gezond verstand en je onderbuikgevoel. Durf je deze therapeut te vertrouwen, voel je je veilig? Heb je de indruk dat hij/zij integer met jou en jouw informatie omgaat? De therapeutische relatie, oftewel de klik, de mate van je veilig voelen is twee keer zo belangrijk dan de toegepaste technieken. Hier is veel onderzoek naar gedaan en keer op keer is dit de uitkomst.

Neem je tijd om het gesprek te laten bezinken. Laat je niet opjagen. Onthoudt alsjeblieft: Je bent altijd vrij om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen ook al heb je een keer kennisgemaakt.

En, je kan ook overwegen om iemand mee te nemen zodat die persoon met je mee kan kijken, denken en voelen.


Om de beleving van vrijheid te onderstrepen, heb ik gekozen voor een vrijblijvende kennismaking van een half uur.


Kortom:

Taal, sfeer, welkom, luisteren, klik, aangesloten bij een vakvereniging, levenservaring, veiligheid, vertrouwdheid, betrouwbaarheid, kennis, afstemming op jou, vrijheid, ontspanning.


Vragen die je kan stellen


- Vraag naar de achtergrond van de therapeut en zijn/haar motivatie om dit vak te doen.

- Vraag naar hoe de therapeut omgaat met het veilig bewaren van jouw gegevens.

- Vraag naar wat je kan verwachten in technieken en methodieken.

- Vraag naar de tijdstippen waarop de afspraken gemaakt kunnen worden.

- Vraag naar hoe de betalingen gedaan moeten worden.


Laat dit bezinken en ga niet over 1 nacht ijs. Voelt het goed? Doen! Bij twijfel.. niet doen.

#Relatietherapie

#Relatietherapeut

#RelatietherapeutAlphenaandenRijn

#RelatietherapeutBodegraven

#Lerenliefhebben

#Goederelatietherapeut

#Werkenaanjerelatie

#Tipsvooreengoederelatie

#Naareenrelatietherapeut

#Relatietherapietips

#Relatietherapieoefeningen

#Relatietherapiehelptdat

#Relatietherapienaontrouw


bottom of page