top of page
Zoeken
  • Corien

Hoe je partner mee te nemen naar een relatietherapeut

Bijgewerkt op: 11 jun. 2020

Als jullie relatie is vastgelopen, is de stap naar hulp voor de één vaak makkelijker dan voor de ander. Hoe kan je bespreekbaar maken dat jij naar een relatietherapeut wil, waardoor de kans dat de ander met je mee wil, wordt vergroot?
Zoals in alle situaties en bij alle onderwerpen; iedereen reageert anders en heeft een ander tempo van reageren. Waar de één wil aanpakken, deinst de ander terug. Waar de één observeert, springt de ander in het diepe. De stap om naar een relatietherapeut te gaan wordt veelal gezet als de spanningen hoog zijn opgelopen en er geen mogelijkheden meer gezien worden om de verbinding weer te vinden. Dit is een ontzettend kwetsbare positie, er zijn dingen gezegd die pijn hebben gedaan, en nog doen. Ook opmerkingen die al jaren geleden zijn gemaakt waar niet of onvoldoende over is gesproken, spelen vaak nog steeds een rol.

Vertel waarom jij wil werken aan de relatie. En ga dus niet zeggen; "Omdat ik wil dat JIJ verandert."

Als je vanuit deze kwetsbare pijnlijke positie tóch ergens het lef voelt om er voor te willen gaan, is de volgende stap een lastige. Namelijk het tegen je partner zeggen.


Wat is jouw motivatie? Hou het bij jezelf!


Als je in boosheid en verdriet bent, vanwege de spanningen in jullie relatie, is het nogal lastig om je eigen aandeel te zien. Logisch. Want jij hebt er waarschijnlijk alles aan gedaan om het tij te keren, maar omdat de ánder....

Ook al ben je ervan overtuigd dat het aan de ander ligt, het gaat je niet helpen om vanuit dit perspectief het gesprek aan te gaan. Vertel waarom jíj wil werken aan de relatie. En ga dus niet zeggen; "Omdat ik wil dat JIJ verandert." De deur gaat dicht bij de ander, want zijn/haar beleving strookt niet met jouw opmerking.


Als je het gesprek aangaat door te zeggen dat je niet snapt hoe jullie steeds weer terecht komen in dezelfde ruzies en dat je heel graag wil weten waardoor dit jullie steeds overkomt, bied je een opening. Aangeven dat je ook wil weten wat jouw eigen aandeel is in jullie negatieve spiraal, is een heel krachtig uitgangspunt. Dat biedt veelal een opening voor de ander.


Misschien wil je helemaal niet verder en is je keuze al gemaakt. Dan kan je naar een relatietherapeut gaan vanuit je verwachting dat je goedkeuring van de therapeut krijgt over jouw beslissing en dat de therapeut je zal helpen om dit tegen je partner te zeggen. Hou jezelf niet voor de gek alsjeblieft; Want het is niet aan ons, relatietherapeuten, om een partij te kiezen. Waar we je wel mee kunnen helpen, is jullie samen ondersteunen in het vinden van handvatten hoe je zo eerlijk en integer mogelijk met elkaar in gesprek kan gaan over hoe nu verder. Daar kan een relatietherapeut jullie juist goed in begeleiden.


#Relatietherapie

#Relatietherapeut

#RelatietherapeutAlphenaandenRijn

#RelatietherapeutBodegraven

#Lerenliefhebben

#Goederelatietherapeut

#Werkenaanjerelatie

#Tipsvooreengoederelatie

#Naareenrelatietherapeut

#Relatietherapietips

#Relatietherapieoefeningen

#Relatietherapiehelptdat

#Relatietherapienaontrouwbottom of page